Heb jij ‘het’ al bereikt? Datgene dat er voor gaat zorgen dat je kunt ontspannen, gelukkig kunt zijn of tevreden bent? Bijvoorbeeld die drie ton op de bank, dat diploma, het grote huis of die belangrijke promotie?

We gaan er met z’n allen – elk op onze eigen manier – gemerkt of ongemerkt vanuit dat ‘het’ heel belangrijk is en we zonder ‘het’ een miserabel (of op zijn minst minder fijn) leven leiden. Wat ‘het’ is, verschilt per persoon, maar soms zelfs per dag. ‘Het’ kan voor jou een goede gezondheid zijn, voor mij een huis met een prachtige kantoorruimte aan de rand van het bos, voor weer iemand anders een berg geld of een geweldige relatie. Waarbij het grappig is om bij jezelf te herkennen dat het belang van ‘het’ de ene dag een stuk groter is dan de andere dag.

Helaas berust de veronderstelling dat ‘het’ ons gelukkig zal maken op een misverstand. We denken dat we gelukkiger worden van 3 ton op de bank, maar dat blijkt niet waar. We denken dat ons kind gelukkiger is met een diploma op zak en een grootse carrière en ook dat blijkt een illusie.

De mate van geluk is niet afhankelijk van je omstandigheden, blijkt zelfs uit wetenschappelijk onderzoek. Dan Gilbert doet in onderstaande Ted Talk verslag van een onderzoek naar de mate van verschil in geluk tussen mensen die een paar miljoen in de Lotto wonnen en mensen die een dwarslaesie opliepen.

Als jij zou mogen/moeten kiezen tussen een dwarslaesie en het winnen van de Lotto… Wat zou jij kiezen om zo gelukkig mogelijk te zijn?


 

Uit deze video blijkt dat het voor ons gevoel van geluk niet uitmaakt of het ene of het andere je overkomt. Een jaar nadat je de lotto hebt gewonnen of een jaar nadat je een dwarslaesie opliep, ben je even gelukkig als daarvoor (of ongelukkig als je al een somber typetje was).

We denken dat de ene gebeurtenis meer impact op ons en ons gevoel van geluk zal hebben dan de andere, maar steeds opnieuw blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat we die impact totaal overschatten: hij is er niet.

??

Dat is er eentje om bij stil te staan, vind je niet? 🙂

Dan Gilbert betoogt dat dit komt omdat wij in staat zijn geluk te creëren en dat we onze eigen ervaring kunnen kiezen. Als ik naar hem luister, hoor ik hem zeggen dat we kunstmatig voor geluk zorgen. Als hij dat inderdaad zegt, ben ik het bijna – maar net niet helemaal – met hem eens.

Ik geloof in dit opzicht meer in wat Syd Banks aangeeft: dat het geluk en welzijn waar we allemaal naar op zoek zijn, al in ons zit. Je hoeft dus niets te fabriceren, het is er al. Altijd en onder alle omstandigheden, zolang je je niet laat leiden door gedachten van twijfel dat iets anders beter is.

Het geluk zit in je, het is hooguit je perceptie die je iets anders laat geloven!