Hoewel mijn ergste verslaving die aan paprikachips is geweest, heeft ’t onderwerp “verslaving” me altijd geïntrigeerd. Wellicht omdat ik door de jaren heen regelmatig mensen ontmoette die door een verslaving grote moeite hadden zich te handhaven.
Wat me er altijd het meeste aan opviel, was de hopeloosheid en de hulpeloosheid die de verslaving leek te omringen. “Eens verslaafd, altijd verslaafd”. Waarbij ik woorden hoorde als “vechten” tegen de verslaving, “accepteren en “er mee leren leven”.
Verslaving wordt daarbij (blijkbaar) als een ziekte gezien die nooit overgaat. Of je nou een pornoverslaving, seksverslaving, alcoholverslaving, eetverslaving of drugsverslaving hebt, maakt niet uit. Je bent fucked up en dat blijf je. Altijd. Met het monster van de verslaving altijd op de loer om je te grijpen als je een zwak moment hebt.
Dat ziektemodel heeft me nooit aangesproken, omdat ik vind dat het mensen kansloos en hulpeloos maakt. Met die manier van kijken moet elke verslaafde steeds vechten tegen de bierkaai. Met het idee dat ’t toch nooit over gaat, heb je levenslang. Dat zou mij persoonlijk extreem demotiveren om überhaupt te proberen te stoppen met verslavende handelingen.
Gelukkig blijkt het anders te kunnen en is 100% herstellen van verslaving wel degelijk mogelijk. Alleen is die wetenschap nog niet wijdverbreid en/of doorgedrongen tot Nederland. www.gulfbreezerecovery.com is een voorbeeld van een verslavingskliniek die al tientallen jaren succesvol werkt met herstelprogramma’s gebaseerd op de inzichten van de 3 Principes (Three Principles).
Three Principles practitioners (waarvan ik er één ben) gaan er vanuit – sterker nog: weten – dat iedereen een gezonde kern heeft. Verslaafd of niet en of je het nou zelf al in de gaten hebt of niet; ondanks al je huidige gedrag en ervaringen uit het verleden, zit je aangeboren gezondheid nog steeds in je.
Die gezonde kern is soms (vaak) onzichtbaar voor de verslaafde zelf. Maar is er wel. Zodra je de illusie doorprikt dat geluk, tevredenheid en soberheid veroorzaakt en bereikt kunnen worden door iets of iemand buiten jezelf, is herstel binnen handbereik.
Zien dat je verslaving onschuldig begon om een positief gevoel te krijgen en leren dat, hoe en waar dat positieve gevoel allang in je zit, is een eerste stap. Vervolgens ervaren dat je die positieve gevoelens ook (of misschien zelfs “wel”) gewoon in je hebt, maakt dat de verslaving overbodig wordt.
Je kunt herstellen van je verslaving of eetstoornis. Hier vind je informatie van mensen die ervaring hebben met volledig herstellen van verslaving:
- Uitleg van de verschillen tussen traditionele en transformationele herstelprogramma’s: http://www.gulfbreezerecovery.com/our-story/traditional-vs-transformational/
- Hope for transcending addiction (video): http://www.3pgc.org/photos-videos/details/?m=1167
- Masha’s story (video; heroïneverslaving): https://www.youtube.com/watch?v=7mEmJFwKC78
Worstel jij of iemand in je omgeving met een verslaving of eetstoornis en wil je meer weten over wat ik hier beschrijf? Mail gerust voor het maken van een vrijblijvende telefonische afspraak: contact@3principles.nl.